Integratie en Uitvoering
Het kiezen van de juiste warmtepomp
Beschikbare warmtebronnen en de bouwkundige situatie zijn belangrijke factoren bij het kiezen van de juiste warmtepomp. Is er voldoende capaciteit en ruimte voor een Monovalent systeem? Of past een Bivalent systeem toch beter bij de situatie?
Bij een monovalent systeem zorgt de warmtepomp geheel zelfstandig voor alle benodigde warmte en koude binnen een gebouw. Hierbij is het dus belangrijk dat de gekozen warmtepomp precies goed is afgestemd op de verwarmingsbehoeftes. Binnen een bivalent systeem combineer je een warmtepomp met een andere warmtebron. Het gebruik van meerdere bronnen kan flexibiliteit bieden.
Op deze supportpagina geven we extra uitleg over de verschillende uitvoeringsvormen bij warmtepompsystemen.
Monovalent Systeem
Een monovalent warmtepompsysteem levert 100% van alle benodigde warmte en koude binnen een gebouw. De warmtepomp is zo ontworpen dat het geheel zelfstandig een gebouw kan verwarmen, zelfs bij lage buitentemperaturen. Dit type systeem is ideaal voor huizen waar het hele jaar door een constante behoefte aan verwarming en koeling is.
Bij een monovalent systeem is het zeer belangrijk dat de warmtepomp goed gedimensioneerd is. Afhankelijk van het specifieke ontwerp en de capaciteit van de warmtepomp kunnen de prestaties van monovalente warmtepompsystemen variëren. Bij koudere temperaturen kunnen sommige systemen minder efficiënt zijn. Informeer bij de keuze van een monovalent systeem dan ook altijd naar de prestatiekenmerken en capaciteit van de warmtepomp. Er zijn geavanceerde systemen beschikbaar die gebruikmaken van technologieën zoals invertercompressoren en geavanceerde regelsystemen. Hiermee wordt de efficiëntie gehandhaafd, ook in koude omstandigheden.
Mono-energetisch systeem
Bij een mono-energetisch systeem heeft de warmtepomp een ingebouwd elektrisch element. De warmtepomp levert het grootste deel van de warmtebehoefte en wordt bij koudere temperaturen ondersteund door het ingebouwde elektrisch element. Bij de meeste installaties wordt ongeveer 80% van het benodigde warmtevermogen geleverd door de warmtepomp.
Bivalent systeem
Bij een bivalent systeem combineer je een warmtepomp met een andere warmtebron. Het gebruik van meerdere bronnen biedt flexibiliteit. Als je bijvoorbeeld een systeem gebruikt met een warmtepomp en een elektrische weerstandskachel, dan zal de warmtepomp efficiënter gebruikt worden.
Gedurende het grootste deel van het jaar, wanneer de bodemtemperaturen geschikt zijn, kan de warmtepomp efficiënt warmte en koeling uit de grond halen en gebruiken. In koudere periodes, wanneer de efficiëntie van de warmtepomp kan afnemen, schakelt het bivalente systeem automatisch de elektrische weerstandskachel voor extra verwarmingscapaciteit in.
Bivalent parallel systeem
Bij een bivalent parallel systeem combineer je een warmtepomp met een andere warmtebron. Deze twee verwarmingssystemen worden parallel geschakeld, waardoor ze afzonderlijk of gezamenlijk gebruikt kunnen worden. De warmtepomp levert binnen het systeem altijd een bepaald basisvermogen, wanneer de vraag groter is dan dit vermogen kan de extra warmtebron bijspringen. Op deze manier leveren de warmtepomp en de additionele verwarmingsbron samen het totaal benodigde vermogen.
Bivalent- alternatieve werking of Hybride Systeem
Deze vormen komen in de praktijk vaak voor bij lucht/water warmtepompen. Dit systeem schakelt automatisch volledig over van de warmtepomp naar de andere warmtebron. Dit gebeurt op basis van verschillende factoren zoals de buitentemperatuur, energie-efficiëntie en de kosten.
Vragen?
Kun je iets niet vinden op deze supportpagina? Of heb je ergens vragen over? Je kunt altijd contact opnemen via het contactformulier. Het team van SPFverklaring helpt je graag verder!
Contact